Supradozaj de vitamina D: simptome, consecințe și pericole

Vitamina D este sănătoasă și, prin urmare, nu există “prea multă vitamină D”, nu? Deși multe efecte pozitive sunt atribuite vitaminei, o supradoză poate avea consecințe grave. Ce se întâmplă dacă luați prea multă vitamină D și ce simptome provoacă o supradoză, citiți în următorul post.

Supradozaj cu vitamina D: Ce se întâmplă dacă luați prea multă vitamină D?
O supradoză de vitamina D pune viața în pericol în cazuri extreme. Oricine supradozează suplimentul alimentar cu vitamina D își riscă sănătatea. Cu toate acestea, doar un aport excesiv amenință o otrăvire puternică cu vitamina D. Acest lucru se întâmplă foarte rar în practică. O ușoară supradoză nu are efecte negative.

Vitamina D și soarele
În mod normal, pielea formează vitamina D prin lumina soarelui, apoi este procesată de organism. Corpul are un mecanism de protecție, astfel încât să oprească automat producția de vitamina D de îndată ce există suficient în organism. Aceasta înseamnă că o supradoză prin mijloace naturale nu este posibilă.

Cu toate acestea, cerința de vitamina D poate fi suplimentată cu suplimente (suplimente alimentare). La urma urmei, există o lipsă de raze solare puternice în latitudinile locale timp de mai multe luni, astfel încât nivelul vitaminei D este adesea prea scăzut, mai ales în timpul iernii. Cu toate acestea, cu suplimente alimentare, poate apărea o supradoză.

Vitamina D și suplimente
Dacă suplimentele sunt luate excesiv, organismul dorește să proceseze cumva și să stocheze cea mai mare parte a vitaminei. Cu toate acestea, pentru a putea absorbi și stoca vitamina D în organism, sunt necesare alte substanțe. Mai presus de toate, calciul este responsabil pentru transportul substanței în organism. Ca urmare, dacă nivelul vitaminei D din organism este crescut, nivelul de calciu din sânge crește, de asemenea, în același timp. Astfel, se poate dezvolta așa-numita “hipercalcemie” – un nivel crescut de calciu în sânge. Acest lucru poate duce la deteriorarea organelor și calcificarea vaselor de sânge.