Procesul de vânzare a acțiunilor Adidas: sentință suspendată pentru Orange BOSS

Stéphane Richard nu a fost condamnat doar la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare: fostul șef al celui mai apropiat personal al Ministrului Economiei de atunci, Christine Lagarde, trebuie să plătească și o amendă de 50.000 de euro pentru delapidarea fondurilor publice, a decis miercuri instanța. Alți trei inculpați, inclusiv avocatul vechi al lui Tapie, au fost condamnați la pedepse cuprinse între doi ani de probă și trei ani de închisoare, precum și amenzi grele.

Affair a ocupat sistemul judiciar de ani de zile
Procesul de apel de la Paris a fost despre o afacere complicată care a preocupat justiția franceză de ani de zile. Tapie a văzut și s-a plâns de vânzarea de acțiuni la producătorul German de articole sportive Adidas la începutul anilor 1990 de către Banca de stat de atunci Crédit Lyonnais. În 2008, Tapie a primit peste 400 de milioane de euro în compensație în procedurile de arbitraj. Cu toate acestea, premiul a fost ulterior răsturnat de o instanță civilă. Era vorba despre delapidarea fondurilor publice, deoarece compensația a venit în cele din urmă de la trezoreria statului.

Tapie a negat în mod repetat acuzațiile de manipulare în cursul procedurii de arbitraj. Fostul ministru și șef al Clubului de fotbal Olympique Marseille a fost achitat în primă instanță în vara anului 2019. Procuratura a făcut apel împotriva acesteia. Tapie a murit de cancer la începutul lunii octombrie, la vârsta de 78 de ani. Achitarea lui rămâne valabilă.