„Nu este timpul pentru chilipiruri”: asta costă o casă terasată din Nuremberg

De exemplu, dacă doriți să construiți o casă terasată în Nuremberg într-o zonă rezidențială medie (Nu bună sau chiar foarte bună), a trebuit să plătiți între 550.000 și 690.000 de euro pentru aceasta. Și raportul actual al pieței imobiliare rezidențiale realizat de HypoVereinsbank pe triunghiul orașului Nuremberg-Fürth-Erlangen vine în continuare cu prețuri mult mai mari. Pentru un condominiu din Fürth într-o locație bună, s-au datorat între 4700 și 5700 de euro pe metru pătrat, cei care doreau să-și îndeplinească visul unei case unifamiliale din Erlangen au trebuit să plătească între 910.000 și 1, 6 milioane de euro pentru aceasta.

Cu toate acestea, „lumea este încă bine în regiunea metropolitană”, spune Harry Bermüller. Spre deosebire de Berlin, de exemplu, unde prețurile au trecut prin acoperiș într-un timp foarte scurt, șeful Direcției Regionale Bavaria Nord pentru clienții privați și serviciile bancare Private de la HypoVereinsbank nu recunoaște speculațiile în triunghiul orașului. Marjele contractorilor sunt realiste, proiectele de construcție sunt foarte orientate spre cerere. Și chiar dacă prețurile păreau adesea foarte mari pentru cei interesați să cumpere, acestea ar fi totuși puse în perspectivă de ratele scăzute ale dobânzilor la construcții, care în prezent se ridică la aproximativ un procent.

„Nu vei primi prima casă”
Mulți clienți asigură aceste rate scăzute ale dobânzii până la sfârșitul termenului ipotecii. „Acest lucru oferă securitate planificării”, spune Bermüller. În orice caz, cei care doresc să cumpere sunt foarte bine pregătiți. De exemplu, majoritatea ar solicita în mod activ un consultant energetic, deoarece are și cea mai bună imagine de ansamblu asupra subvențiilor. În plus, un raport de capital de 20 la sută este o practică obișnuită, iar clienții bancari private aduc adesea 40 la sută. În mare măsură, acest lucru vine de la părinți sau bunici.

Cu toate acestea, căutarea unei case sau a unui apartament este un proces de învățare. „De obicei nu primesc prima casă”, spune Bermüller. Din moment ce încă vă cântăriți intens dorințele, ar dori să vină de mai multe ori și, da, să negocieze și prețul. Între timp, însă, altcineva a primit deja contractul. Dacă doriți să cumpărați, trebuie să fiți rapid astăzi, spune Bermüller. Pentru că este clar : „nu este momentul pentru chilipiruri.”

În mod tradițional, Erlangen este cel mai scump oraș în comparație, cine vrea să închirieze aici trebuie să plătească până la 1600 de euro pentru un apartament de 100 de metri pătrați. Rece, desigur. În Bavaria, doar Munchen este și mai scump. Chiar și în Fürth, care este încă cel mai ieftin dintre cele trei orașe din comparația metropolitană, nu mai poate fi vorba de ieftin. Cei care doresc să trăiască chic plătesc și până la 13 euro pe metru pătrat aici.

Chiar și pandemia nu a oprit această dezvoltare, spune Ernst Wild, evaluator pentru evaluarea imobiliară în Franconia. Dacă te uiți la noua clădire, de exemplu, a obținut un record negativ la Nuremberg în 2020. Motivul este lipsa din ce în ce mai mare de terenuri de construcție și disponibilitatea scăzută a proprietarilor existenți de a vinde, parțial datorită coroanei. În cel mai scump complex rezidențial din Nuremberg, Erlenstegen, ar fi solicitate prețuri de podea de peste 1600 de euro pe metru pătrat.

Pentru ca prețurile să scadă, este necesară o scădere susținută a cererii. Și asta, Bernmüller și Wild sunt de acord, nu este la vedere.