Fraudatorii WhatsApp își fac rău în Franconia – poliția oferă sfaturi importante

În ultimele zile, poliția Centrală Franconiană a înregistrat tot mai multe cazuri de fraudă prin WhatsApp. Escrocii procedează întotdeauna în același mod: se prefac că sunt fiul sau fiica persoanei contactate.

Pentru ca numărul necunoscut să nu provoace confuzie, o explicație pentru noul număr rezultă din escroci. De îndată ce victimele reacționează la mesaj, se simulează o situație de urgență pentru ei. Părinții sunt încurajați să-și ajute presupușii copii și să transfere o sumă de bani într-un cont bancar.

Fraudatorii iau peste 40.000 de euro
De la începutul lunii martie, peste 40 de contacte prin WhatsApp au fost raportate poliției centrale Franconiene. În 13 cazuri, fraudatorii au reușit să o convingă printr-o conversație convingătoare să transfere o sumă de bani într-un cont bancar. A existat o pierdere totală de peste 40.000 de euro.

Departamentul de Investigații Criminale a preluat ancheta. Nu se știe încă cum făptașii obțin numerele mobile ale victimelor lor.

Sfaturi pentru a trata corect escrocii
Sediul Poliției Mittelfranken avertizează asupra înșelătoriei și oferă următoarele sfaturi:

– Nu înregistrați doar numere de telefon necunoscute ca contacte.

– Cel târziu după cererea de plată a banilor, ar trebui să deveniți suspect.

– Dacă ați fost convins și ați efectuat un transfer de bani: contactați imediat banca și aranjați un transfer de returnare.

– De asemenea, este util dacă raportați frauda la poliție și depuneți o plângere. Pentru aceasta, în nici un caz nu ștergeți istoricul chat-ului cu escrocii.