Chiar și vegetarienii sunt afectați: aceste alimente pot scurta viața

Consumul de alimente care conțin prea mulți aminoacizi cu sulf poate crește riscul bolilor cardiovasculare și chiar riscul de deces, potrivit unui studiu recent realizat de Colegiul de Medicină al Universității Penn State din Hershey.

Aminoacizii cu sulf sunt esențiali pentru metabolism și, prin urmare, pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, o persoană obișnuită din Statele Unite consumă mult mai mult decât este necesar – de până la două ori și jumătate consumul mediu estimat, potrivit HealthDay, cea mai mare platformă din lume pentru știri și conținut despre sănătate. Cantități deosebit de mari de aminoacizi cu sulf se găsesc în carnea de vită, pui și produse lactate – trei alimente care se găsesc în dieta multor germani aproape în fiecare zi.

Studiile anterioare pe animale au arătat în ultimele decenii că reducerea aminoacizilor cu sulf – în special metionina și cisteina-a întârziat procesul de îmbătrânire a animalelor. Cu toate acestea, a rămas neclar în ce măsură acest avantaj poate fi transferat oamenilor.

Rezultate îngrijorătoare după 32 de ani de studii pe termen lung
Echipa de cercetare, condusă de Prof.Laila Al-Shaar, a analizat datele de la 120.699 de persoane în două studii naționale pe termen lung, Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study, care au acoperit o perioadă totală de studiu de 32 de ani. Participanții au completat chestionare detaliate de sănătate la fiecare doi până la patru ani, inclusiv întrebări despre dieta lor.

Rezultatele sunt îngrijorătoare: în medie, participanții au mâncat mai mult de două ori cantitatea zilnică recomandată de aminoacizi cu sulf, în principal din carne de vită, pui și produse lactate. După ce au luat în considerare alți factori de risc cardiac, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cei mai mulți aminoacizi care conțin sulf au avut un risc anual crescut cu 12% de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc crescut cu 28% de a muri din cauza acestuia, comparativ cu cei care au mâncat cel mai puțin.

Studiul aduce o contribuție importantă – dar are limitări
Deoarece marea majoritate a participanților, adică cel puțin 94%, erau bărbați și femei albe care lucrau în profesii din domeniul sănătății, rezultatele studiului nu pot fi transferate populației generale, a explicat Prof.Laila Al-Shaar. Studii suplimentare cu alte grupuri de populație, în special cele ale căror aport de proteine provine în principal din surse vegetale, ar fi de dorit, a spus ea.

“Acesta a fost un studiu destul de simplu, dar ar putea aduce o contribuție importantă la cercetările viitoare”, a spus Judith Wylie-Rosett, profesor de epidemiologie și sănătate a populației la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

Echipa de cercetare subliniază: studiul nu dorește să promoveze abandonarea completă a brânzei sau a cărnii, este mult mai mult despre creșterea gradului de conștientizare a unei diete sănătoase.